Wanneer is een ERP systeem interessant voor je onderneming?

Wanneer is een ERP systeem interessant voor je onderneming?

Bedrijven en organisaties zijn altijd bezig om een doel te bereiken. Daarvoor moet door alle afdelingen worden samengewerkt. Hoe beter die samenwerking verloopt, des beter presteert de organisatie. Dat is niet alleen af te meten aan het commerciële succes of de kwaliteit van de producten en diensten, maar ook aan de efficiëntie van de organisatie. Met deze ERP software van AFAS kan de efficiëntie van de organisatie sterk worden verbeterd. Dat is goed voor de bedrijfsresultaten, want een geoliede machine loopt nu eenmaal zuiniger dan een haperende organisatie.

Hoe komt een product of dienst tot stand?

Een organisatie die producten en diensten levert doet dat door een reeks aan activiteiten na elkaar uit te voeren. Het begint met het werven van klanten, contracten afsluiten, producten produceren en deze vervolgens bij de klanten afleveren. Meestal zijn er nog secundaire activiteiten, zoals een klantenservice. Al die activiteiten moeten naadloos op elkaar aansluiten. Zodra het ergens hapert heeft de hele organisatie daar last van. Het is het beste te vergelijken met het lopen van een marathon. Als één hardloper niet zijn best doet kun je als team niet meer een goede tijd neerzetten.

Activiteiten op elkaar afstemmen

De reden waarom organisaties niet maximaal presteren heeft te maken met de manier waarop een bedrijf ooit is ontstaan. Vaak is er gestart met een paar mensen, die alle activiteiten deden. Voor elke activiteit werd een eigen systeem ontworpen, echter zonder rekening te houden met de overdracht van die activiteiten naar elkaar. Als kleine organisatie is dat niet zo’n probleem, maar als het bedrijf groeit zorgt dat voor overbodig handmatig werk. Het wordt dan tijd voor ERP software. Dat zorgt ervoor dat de informatieoverdracht tussen de verschillende activiteiten wordt gestroomlijnd.

Hoe werkt een ERP systeem?

Wie voor het eerst te make krijgt met ERP software zal moeten wennen aan het idee dat de volledige bedrijfsvoering in één systeem wordt geïntegreerd. In de praktijk merken de verschillende afdelingen daar echter niet zoveel van. Elke afdeling werkt met een eigen module, waarin alleen de relevante gegevens voor de betreffende activiteiten worden getoond. Op de achtergrond echter, worden de cruciale gegevens centraal opgeslagen, zodat deze ook kunnen worden gebruikt door de modules van andere afdelingen. Het resultaat is, dat er geen gegevens meer kwijtraken en dat er maar één versie is van de gegevens.

e-software

Reacties zijn gesloten.